ПРОЈЕКАТ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ И УПРАВЉАЊЕ ЕНЕРГИЈОМ

У оквиру пројекта енергетске ефикасности и управљања енергијом у општинама, у Крушевцу је санирано 6 објеката, 5 основних школа и 1 вртић. То је био разлог данашње посете прве потпредседнице Владе и министарке рударства и енергетике, проф. др Зоране Михајловић и директора Швајцарске канцеларије за сарадњу са Србијом Рихарда Колија, који су данас заједно са градоначелницом Јасмином Палуровић обишли реновиране објектe –  ОШ “Јован Поповић” и вртић “Пчелица”.

У школи „Јован Поповић“ урађена је нова термоизолована фасада, замењена расвета, олуци и столарија у фискултурној сали. Директорка Снежана Стефановић Миловановић захвалила се на донацији и успешно реализованом пројекту и изјавила да је финансијска уштеда око 2 милиона динара на годишњем нивоу. Једну од највећих крушевачких основних школа похађа 853 ђака и запошљава 83 радника, те се очекује да сви корисници школе у предстојећем периоду уживају у лепшем и енергетски ефикаснијем простору.

У име Амбасаде Швајцарске у Београду, обратио се директор Швајцарске канцеларије за сарадњу са Србијом Рихард Коли. „Као што је већ познато, Швајцарска је поуздан партнер Србије већ више од 30 година у достигнућима развојних циљева. Климатска сарадња, заједно са промоцијом економског развоја и запошљавања, принципа владавине права, доброг управљања и демократије, ће добити на значају у току Шведског заједничког програма са Србијом у периоду 2022. – 2025. На крају, пре непуних 10 – ак дана, потписао сам договор о подстицају „Зелене агенде за Западни Балкан“ у Србији, вредног 5 милиона долара, заједнички финансираног од стране ЕУ и имплементираног од стране УНДП-а“.

На скупу је говорио и начелник РУО Иван Анђелић. Он је истакао да је у току глобална енергетска криза, тако да оваква решења умногоме доприносе њеном превазилажењу. Такође, веома је битна и еколошка компонента пројекта, а кроз његов развој јачан је и унапређиван и институционалан оквир енергетског менаџмента.

Партнерима на пројекту захвалила се и градоначелница Јасмина Палуровић. Она је подсетила да швајцарски инвеститори учествују са око 80%, док је остатак обезбедио Град. „Реализацијом овог пројекта у Крушевцу остварује се уштеда електричне енергије, финансијска уштеда и смањење емисије штетних гасова за скоро 50%. На објектима су обављени свеобухватни радови: изградња котларница на природни гас, термоизолација кровова, зидова и тавана, замена столарије, увођење противпожарних мера, реконструкција тоалета, постављање ЛЕД расвете…“.

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић обратила се следећим речима: „Крушевац показује да може да буде пример у спровођењу зелене агенде и да нам је енергетска транзиција, посебно у моментима кризе која ће трајати годинама, неопходна како бисмо били енергетски безбедни и стабилни. Морамо сви, као друштво, да схватимо да је потребно брже да направимо заокрет ка зеленој, чистој економији и зеленој, чистој енергетици и да тамо где су стари објекти и где је висока потрошња најпре и можемо да видимо учинак унапређења енергетске ефикасности, што је национални циљ. Ми смо претходних годину дана неколико пута били у Крушевцу, обилазили радове јер смо желели да будемо сигурни да ће све бити готово до 1. септембра. Све школе и вртић на којима су извођени радови су спремни да приме децу, која добијају боље услове за рад и одрастање. Ово је и пример да је реално могуће и да није у питању само један пројекат који ће допринети смањењу потрошње и нижој емисији угљен-диоксида“.

Средства за енергетско санирање поменутих објекта обезбеђена су преко Швајцарске канцеларије за садарњу са Србијом.

Укупна вредност пројекта у Крушевцу је 1,8 милиона евра.