Сарадња са другим школама

Школа је од почетка сарађивала са истоименим основним школама из Кикинде, Обреновца, Крагујевца, Новог Сада и Београда.

У циљу ширења братства и јединства младих читаве тадашње Југославије и шире, 17.априла 1976.године потписана је Повеља о братимљењу са основним школама:”Иван Фарчник-Буча”-Вранско, ”Божена Плезармано”-Вараждин, ”Браћа Лолић”-Травник, ”Петар Петровић Његош”-Цетиње и ”Стив Наумов”-Битоље, а 2001. године Школа се братимила са основном школом ”Свети Сава” из Бјељине, Република Српска, што траје и данас.

Први сусрети свих тада побратимљених школа са именом ”Јован Поповић” са дружењем ученика и наставника уз такмичења из појединих области, одржани су у Крушевцу и од тада сваке године у другој школи све до разједињења република бивше Југославије. На тим сусретима ученици наше Школе су постизали запажене резултате на такмичењима.

Школа је имала бројне сусрете са низом истакнутих личности и ученицима многих школа, па чак и из далеке Замбије, две званичне посете Јосипу Брозу Титу и директан сусрет са њим на Јастрепцу, при чему је он пратио програм наше Школе.

Недавно су ученици наше Школе који уче француски језик, са својим професорима остварили сарадњу са Француском школом у Београду. Том приликом Школу је посетила и Брижит Лагуер руководилац француске културе при Француској амбасади у Београду.

У свом раду Школу су посећивали и бројни песници и у сусретима са ученицима казивали своје стихове: Мира Алечковић, Саша Трајковић, Раша Попов, Недељко Попадић, Миња Субота, Раде Јовановић, Момир Драгићевић, Мирослав Кокошар, Небојша Дебељаковић и многи други.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *