ДЕЛФ

Улазница за свет – тако би се могао назвати ДЕЛФ програм кроз који основци у „Јовану Поповићу“ и школи Жабаре уче, а потом и полажу испите стичући тако међународно сертификоване дипломе за познавање француског језика. Дипломе које додељује Министарство просвете, високог образовања и научног истраживања Републике Француске, данас је добило четрнаест ученика, оне отварају пут за стипендирање студија на било ком факултету у Француској, а „Јован Поповић“ и ОШ Жабаре су, уз овдашњу Гимназију, једине крушевачке школе акредитоване за овај програм.

– Наши ђаци имају ту привилегију да већ из основне школе понесу једну диплому која је призната свуда у свету. Дипломе ДЕЛФ су међународне дипломе за познавање француског језика, а у основне школе су уведене као производ сарадње Министарства просвете Републике Србије и француске амбасаде у Београду – каже Маја Тришић, професорка француског језика и књижевности у основним школама „Јован Поповић“ и Жабаре.

Она и њена колегиница Катарина Канић прошле су посебну обуку за предаваче у оквиру ДЕЛФ програма. Данас су дипломе уручиле групи од четрнаесторо ђака, неких који сада завршавају осми разред и неких који су сада већ средњошколци.

– Са овим дипломама, крушевачки малишани имају право да конкуришу за стипендију у Француској за било који факултетет. Надам се да ће ту прилику искористити, барем неки од вас – поручила им је професорка Канић, честитајучи на положеном испиту који обухвата четири језичке способности: усмено и писмено разумевање, те усмено и писмено изражавање.

На питање да ли прате каријере деце која су својевремено прошла овај систем обуке, професорка Тришић наводи да имају доста повратних информација.

– Неки су се одлучили и да путују у иностранство, имали смо случајеве да су ученици уписивали факултете касније у Француској или на некој другој територији где се говори фанцуски језик. Дипломе су им значиле, биле су им признате.

Шта њима представљају ове дипломе и како планирају да их искористе, питали смо и нове младе добитнике. Андреа Лукић, ученица осмог разреда Школе у Жабару каже да се за овај програм одлучила зато што воли француски језик.

– Хтела бих да наставим даље да учим и да положим више нивое – открива она.

– Значиће ми сигурно једног дана, вероватно ћу путовати у неку земљу у којој се говори француски. Желим и да наставим даље школовање, неки факултет, и вероватно ће то бити у Швајцарској где се говори француски – сазнајемо од Анастасије Тричковић која је сада прва године Економске школе. Додаје и да је наставила да учи француски самостално, пошто у школи немају француски као други језик.

И Вукашин Вуковић, који је сада на информатичком смеру у крушевачкој Гимназији, на жалост, нема француски језик у тренутном школском програму, каже да тренутно нема ни пуно времена да настави самостално да усавршава француски, али му значи то што је из основне школе понео међународно признату диплому са којом касније може да прави планове за будућност.

Иначе, сарадња министарстава Србије и Француске, те укључивање школа у процес стицања ДЕЛФ диплома, по речима професорке Тришић, започети су школске 2010/11 године, најпре обуком предавача, да би већ 2012/13 изашла прва група ученика који су полагали испит.

Полагање за ДЕЛФ дипломе ове године организовано је у две групе због короне, данас су дипломе додељене групи која је полагала у октобру прошле године, док дипломе за другу групу која је испит полагала у априлу, тек треба да стигну. У основним школама ученици се припремају за почетни А1 ниво знања језика, а у Гимназији имају прилику да полажу и за А2 и Б1 ниво.

На нивоу Србије у ДЕЛФ програм укључено је око стотину школа.

Comments are Closed

© 2021: ОШ "Јован Поповић" Крушевац | KABBO Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress